Onderzoek Noordwest-stagiair gepubliceerd in internationaal tijdschrift

 

Onlangs verscheen het artikel “Minimal added value of wetting hair before scalp cooling to prevent chemotherapy-induced alopecia in cancer patients — results from the Dutch Scalp Cooling Registry” in het internationale tijdschrift Supportive Care in Cancer. Het zijn de resultaten van het onderzoek dat stagiair Robin Heibloem, student van de masteropleiding Health Sciences aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, uitvoerde tijdens haar stage. Voor haar eindscriptie deed zij onderzoek op de afdeling Oncologie naar mogelijkheden om hoofdhuidkoeling, ter preventie van chemotherapie-geïnduceerd haarverlies, te verbeteren.

Trots
Manon Hanrath-Komen was de stagebegeleider van Robin en is trots op het resultaat. ‘Nadat Robin haar stage had afgerond hebben we samen geprobeerd om de resultaten van het onderzoek te laten publiceren. Het gebeurt niet vaak dat resultaten van een eindscriptie gepubliceerd worden, daarom is het extra bijzonder dat het gelukt is.’


Het onderzoek
Chemotherapie-geïnduceerde alopecia (CIA) is volledig of gedeeltelijk haarverlies als bijwerking van chemotherapie. Het voorkomen van CIA is gerelateerd aan de mate van temperatuurverlaging tijdens het koelen van de hoofdhuid. Het bevochtigen van het haar vóór de hoofdhuidkoeling verlaagt de huidtemperatuur van de hoofdhuid. Deze observationele studie onderzocht de effecten van het natmaken van het haar vóór de hoofdhuidkoeling op het voorkomen van CIA. Tevens werd onderzocht of het natmaken van het haar effect had op het verdragen (tolerantie) van hoofdhuidkoeling bij kankerpatiënten en zo invloed had op het stoppen of doorgaan met deze behandeling.

Lees hier het volledige artikel

 

 

 

Foto: Stichting Geef HAAR een kans

26-05-2023