Winnaars 2022

Op dinsdag 25 oktober 2022 werden de Pieter van Foreest Wetenschapsprijzen 2022 uitgereikt. Er was een publicatieprijs voor het beste wetenschappelijke artikel gepubliceerd in 2021 waaraan Noordwest heeft bijgedragen. Daarna werden er twee aanmoedigingsprijzen en de innovatieprijs uitgereikt. De bijeenkomst werd opgeluisterd door een lezing van hersenonderzoeker prof. Dick Swaab over ons creatieve brein.

Innovatieprijs voor Fit4SurgeryTV

“Een voortrekker in Nederland, met fantastische resultaten en veel potentie voor andere ziekenhuizen.” Dat is het oordeel van de Wetenschappelijke Advies Raad over Fit4SurgeryTV van Noordwest. Reden om het programma te bekronen met de Pieter van Foreest Innovatieprijs 2022.

Prehabilitatie helpt oudere darmkankerpatiënten om hun lichamelijke en psychische conditie te verbeteren voor ze de operatie ingaan. En met succes: het programma leidt tot een halvering van het aantal complicaties. Bovendien was er bij de pilot geen enkele heropname, terwijl dat zonder het programma gemiddeld twaalf procent bedraagt.

Lennaert Groen, aios chirurgie en promovendus prehabilitatie, presenteerde tijdens de jaarlijkse Noordwest Wetenschapsdag op 25 oktober 2022 een poster met de voorlopige resultaten van Fit4SurgeryTV, waar prehabilitatie middels een app in onderzoeksverband wordt aangeboden.

De app is geschikt om landelijk te implementeren, aldus Groen, die vertelde dat Nederlandse ziekenhuizen moeite hebben het implementeren van prehabilitatie. “De resultaten zijn geweldig, maar de financiering is lastig omdat vergoedingen pas ingaan vanaf het moment van opereren en de Beleidsregel Innovatie van de zorgverzekeraar niet geheel toereikend is. Fit4SurgeryTV kan hier een oplossing voor zijn.”

De Pieter van Foreest Innovatieprijs is bedoeld om een vernieuwing in een bestaand proces, product of structuur te belonen. Voor de prijs waren nog drie inzendingen genomineerd. De winnaar ontvangt een cheque van 250 euro.

 

 

Foto: Studio Wick Natzijl

Tekst: MAS-Communicatie Heiloo/Marjolein Voorberg