Winnaars 2022

Op dinsdag 25 oktober 2022 werden de Pieter van Foreest Wetenschapsprijzen 2022 uitgereikt. Er was een publicatieprijs voor het beste wetenschappelijke artikel gepubliceerd in 2021 waaraan Noordwest heeft bijgedragen. Daarna werden er twee aanmoedigingsprijzen en de innovatieprijs uitgereikt. De bijeenkomst werd opgeluisterd door een lezing van hersenonderzoeker prof. Dick Swaab over ons creatieve brein.

Genomineerden

Voor de Pieter van Foreest Publicatieprijs zijn dit jaar 22 artikelen ingezonden. Dat meldde Wesley Jongbloed, die naast klinisch chemicus sinds begin dit jaar ook decaan wetenschap van Noordwest Academie is. De Wetenschappelijke Advies Raad koos er de drie beste uit. Deze onderzoekers mochten op de wetenschapsdag op 25 oktober hun onderzoek voor een groot publiek presenteren.

De eerste genomineerde was Joris van der Broek. Hij is inmiddels longchirurg en GE-chirurg in het Dijklander ziekenhuis, maar heeft als aios chirurgie in Noordwest systematisch literatuuronderzoek gedaan naar aspecifieke longnoduli bij darmkankerpatiënten.

Longnoduli

Deze kleine afwijkingen in de longen stellen artsen voor een diagnostisch dilemma: meestal zijn ze goedaardig, maar ze zouden ook kunnen uitgroeien tot uitzaaiingen. Om dat zeker te weten, herhaaldelijk een ct-scan moeten ondergaan tijdens follow-up.

Van der Broek zocht uit hoe hoog de incidentie van deze aspecifieke longnoduli is, hoe groot de kans is dat zo’n nodus een uitzaaiing is, en welke risicofactoren deze kans versterken. Om onnodige ct-scans te voorkomen is zijn advies om alleen patiënten met deze risicofactoren - zoals de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lever of lymfeklieren - frequent aan een ct-scan te onderwerpen. Andere patiënten kunnen volstaan met een ct-scan na twaalf maanden.

Het artikel van Van der Broek verscheen onder de titel Dealing with indeterminate pulmonary nodules in colorectal cancer patients; a systematic review in European Journal of Surgical Oncology. Het maakt deel uit van een promotieonderzoek waarop hij later dit jaar hoopt te promoveren.

Ook genomineerd was Niels Laas, die al tijdens zijn coschap orthopedie in Alkmaar bij orthopeed Bart Burger geïnteresseerd raakte in een onderzoek naar de beste manier om een botbreuk in het schoudergewricht te herstellen.

 

Botbreuk schoudergewricht

Deze breuk, die veel voorkomt bij ouderen, kan zowel met een hemi-prothese als met een reverse-prothese worden hersteld. De uitkomst van zijn onderzoek, dat is uitgevoerd onder patiënten van Noordwest, OLVG en Reinier de Graaf Delft, is dat een reverse-prothese na zes tot twaalf maanden een significant betere uitkomst biedt.

Het artikel van Laas, getiteld Reverse or Hemi Shoulder Arthroplasty in Proximal Humerus Fractures: a Single-Blinded Prospective Multicenter Randomized Clinical Trial is gepubliceerd in Journal of Orthopaedic Trauma.

Uiteindelijk was het aios cardiologie Tjerk Opstal die met de eer mocht strijken. Zijn onderzoek naar het terugdringen van hartinfarcten door de inzet van het middel colchicine werd bekroond met de Publicatieprijs 2022.

Voor de winnaar is er traditiegetrouw een cheque van vijfhonderd euro, een penning en de Pieter van Foreestspeld. Ook wordt zijn of haar naam bijgeschreven op het namenbord bij de rode trap van het ziekenhuis in Alkmaar.

 

 

Tekst: MAS-Communicatie Heiloo/Marjolein Voorberg