Winnaars 2023

Op 12 oktober 2023 zijn voor de 32ste keer de Pieter van Foreest wetenschapsprijzen uitgereikt. Voor het eerst gebeurde dat in het Alkmaarse theater De Vest. De reden om voor De Vest te kiezen is de grote belangstelling voor wetenschap in Noordwest. ‘We zijn letterlijk uit de Pieter van Foreestzaal in het ziekenhuis gegroeid’, aldus Betsy van Soelen, directeur van Noordwest Academie, die met haar team jaarlijks de wetenschapsdag organiseert. De bijeenkomst werd opgeluisterd door een lezing van bioloog, presentator en schrijver Midas Dekkers over ‘genezen op kleur’.

Pieter van Foreestpenning

Pieter van Foreestpenning voor Wim Boersma

Voor zijn grote verdiensten voor onderzoek en wetenschap heeft de Alkmaarse longarts Wim Boersma de Pieter van Foreestpenning gekregen. Hij ontving hem uit handen van Patricia Halkes van de medische staf van Noordwest. Dat gebeurde op 12 oktober 2023 in theater De Vest, tijdens de jaarlijkse wetenschapsdag.

Wim Boersma is in 1999 praktisch vanuit het niets begonnen met het opzetten van een onderzoekslijn op het gebied van longinfecties. Hij maakte zich hard voor de aanstelling van researchverpleegkundigen en begeleidde onder meer onderzoeken van acht promovendi. Halkes noemde hem een internationaal expert op zijn vakgebied. Boersma heeft talloze publicaties op zijn naam staan. De penning is hem toegekend als blijk van waardering en respect, aldus Halkes. Boersma nam na een lange loopbaan vorig jaar afscheid van de patiëntenzorg, maar is nog steeds bij onderzoek betrokken.

 

 

Tekst: MAS-Communicatie Heiloo/Marjolein Voorberg