Winnaars 2020 en 2021

De uitreiking van de wetenschapsprijzen vond plaats op 14 oktober 2021 tijdens een webinar vanuit de nieuwe locatie van de Noordwest Academie in Westerlicht in Alkmaar. Omdat vorig jaar geen bijeenkomst mogelijk was, werden dit jaar de prijzen voor 2020 en 2021 toegekend voor het beste wetenschappelijke artikel van resp. 2019 en 2020, waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

 

Wetenschapslezing over doelmatigheidsonderzoek

Wat levert een medische behandeling op aan gezondheidswinst en tegen welke prijs? Met zulke vragen houdt prof. dr. Judith Bosmans zich bezig. Zij is hoogleraar doelmatigheidsonderzoek aan de afdeling gezondheidswetenschappen van de VU. Ze kwam naar Noordwest om tijdens de Pieter van Foreest wetenschapslezing te vertellen over haar onderzoeksterrein.

Ze schetste hoe tegen de achtergrond van nog steeds stijgende zorgkosten keuzes noodzakelijk zijn. Die roepen soms emotie op. Maar de vraag waar het om gaat is of de extra behaalde gezondheidseffecten opwegen tegen de investeringen. Daarbij moeten volgens Bosmans ook de kosten van bijvoorbeeld arbeidsverzuim en mantelzorg worden betrokken.

De eindconclusie luidt dat het niet ethisch is om de kosteneffectiviteit buiten beschouwing te laten. Bosmans: “Niet om mensen zorg te onthouden, maar om te zorgen dat iedereen in Nederland goede, waardige zorg kan blijven ontvangen.”

 

 

Tekst: MAS-Communicatie Heiloo/Marjolein Voorberg