Winnaars 2020 en 2021

De uitreiking van de wetenschapsprijzen vond plaats op 14 oktober 2021 tijdens een webinar vanuit de nieuwe locatie van de Noordwest Academie in Westerlicht in Alkmaar. Omdat vorig jaar geen bijeenkomst mogelijk was, werden dit jaar de prijzen voor 2020 en 2021 toegekend voor het beste wetenschappelijke artikel van resp. 2019 en 2020, waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

 

Pieter van Foreestprijs 2021 voor Emma van Andel

Ze was al verrast dat ze met een literatuuronderzoek was genomineerd, maar dat ze ook de prijs nog won vond Emma van Andel helemaal een grote eer. Ze kreeg de Pieter van Foreestprijs 2021 voor de beste wetenschappelijke publicatie van 2020 omdat ze stil durft te staan bij de vraag ‘Meten we wat we denken dat we meten?’

De jury onder voorzitterschap van neurochirurg prof. dr. Saskia Peerdeman vindt die vraag essentieel voor wetenschappelijk onderzoek. “Die vraag stellen geeft de toekomst mede vorm”, aldus de VU-hoogleraar professionele ontwikkeling.

Emma van Andel is arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten bij Noordwest. Uit een enorme database filterde ze studies die onderzoek deden naar 44 vragenlijsten voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Haar conclusie: we missen het wetenschappelijk bewijs dat we daadwerkelijk meten wat we denken te meten. Ze vindt dan ook dat er veel meer validiteitsonderzoek moet worden uitgevoerd.

Van Andel beschreef haar bevindingen in het artikel ‘Systematic Review of Development and Content Validity of Patient-reported Outcome Measures in Inflammatory Bowel Disease: Do We Measure What We Measure?’, gepubliceerd in Journal of Crohn's and Colitis.

 

Divertikels

Van Andel nam het in de presentatie op tegen Simone Rottier, arts-onderzoeker heelkunde. Zij heeft onderzocht of een genetische afwijking, namelijk de bindweefselziekte Alpha-1-antitrypsinetekort, een grotere kans geeft op het ontsteken van uitstulpingen in de dikke darm, zogeheten divertikels. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn. Rottier onderzocht hiervoor zowel patiënten van Noordwest als van ziekenhuis Tergooi.

 

 

Tekst: MAS-Communicatie Heiloo/Marjolein Voorberg