Winnaars 2020 en 2021

De uitreiking van de wetenschapsprijzen vond plaats op 14 oktober 2021 tijdens een webinar vanuit de nieuwe locatie van de Noordwest Academie in Westerlicht in Alkmaar. Omdat vorig jaar geen bijeenkomst mogelijk was, werden dit jaar de prijzen voor 2020 en 2021 toegekend voor het beste wetenschappelijke artikel van resp. 2019 en 2020, waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

 

Pieter van Foreestprijs 2020 voor Mathijs Hendriks

Mathijs Hendriks, internist-oncoloog van de Noordwest ziekenhuisgroep, is winnaar geworden van de Pieter van Foreestprijs 2020 voor de beste wetenschappelijke publicatie van 2019. De jury noemt hem een baanbreker die nadenkt over problemen die zich voordoen in de dagelijkse ziekenhuispraktijk.

Zo’n probleem betreft de toegankelijkheid van informatie. De richtlijnen voor de behandeling van borstkanker zijn net zoveel bladzijden gaan beslaan als ouderwetse telefoonboeken. Dat belemmert de implementatie en vertraagt de invoering van nieuwe inzichten.

Het moet anders kunnen, vond Hendriks. Hij vertaalde met zijn team al die complexe artikelen in zestig beslisbomen die uitlopen in concrete aanbevelingen. Dit baant de weg naar personalized medicine, behandeling specifiek toegesneden op de individuele patiënt.

“Beslisbomen faciliteren een levende richtlijn en data-gedreven zorg op maat”, zei hij bij de presentatie van zijn onderzoek op 14 oktober 2021. Als het aan hem ligt, worden de beslisbomen geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier.

Hendriks beschreef de methodiek in het artikel ‘Transformation of the National Breast Cancer Guideline Into Data-Driven Clinical Decision Trees’, gepubliceerd in JCO Clinical Cancer Informatics. Het maakt onderdeel uit van zijn promotieonderzoek.