Wetenschap: publicatie van de maand oktober

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Home-based monitoring of ovulation to time frozen embryo transfers in the Netherlands (Antarctica-2): an open-label, nationwide, randomised, non-inferiority trial“ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan Eva Groenewoud (onderzoeker afdeling gynaecologie, locatie Den Helder) heeft meegewerkt.

 

Samenvatting
Ruim 45 jaar is de voortplantingsgeneeskunde in ontwikkeling; momenteel wordt ongeveer één op de 30 kinderen in de Verenigde Staten en Europa geboren na geassisteerde voortplantingstechnieken. In de huidige klinische praktijk is de overdracht van ingevroren en ontdooide embryo's (FET) essentieel, omdat het de effectiviteit en veiligheid van in-vitrofertilisatie (IVF) vergroot. De juiste timing van FET is cruciaal om implantatie van het ontdooide embryo mogelijk te maken. Tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan timing op basis van ziekenhuisgecontroleerde monitoring van de ovulatie in de natuurlijke cyclus van een vrouw. Deze studie vergeleek de zwangerschapspercentages na thuismonitoring versus ziekenhuisgecontroleerde monitoring. Thuismonitoring bleek niet-inferieur aan ziekenhuisgecontroleerde monitoring van de ovulatie om FET te timen. De onderzoekers raden aan om de thuismonitoring te gebruiken als standaardprotocol. Thuismonitoring van de ovulatie heeft veel voordelen, waaronder verhoogde patiënttevredenheid, verhoogde duurzaamheid en besparing van directe en indirecte medische kosten.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.



 

Foto: Unsplash

8-11-2023