Wetenschap: publicatie van de maand september

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Colchicine in Patients With Chronic Coronary Disease in Relation to Prior Acute Coronary Syndrome” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Tjerk Opstal (cardiologie), Willem Bax (interne) en Jan Hein Cornel (cardiologie).

 

Samenvatting
Het medicijn colchicine vermindert het risico op cardiovasculaire voorvallen bij patiënten na een myocardinfarct (hartinfarct) en bij patiënten met een chronische coronaire aandoening. Het blijft onduidelijk of dit effect verband houdt met het tijdstip van aanvang van de behandeling na een acuut coronair syndroom (ACS). Deze studie onderzoekt het risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen in relatie tot de voorgeschiedenis en timing van een eerdere ACS, om te bepalen of de voordelen van colchicine consistent zijn, onafhankelijk van een eerdere ACS-status. De voordelen van colchicine bleken consistent te zijn, ongeacht de geschiedenis en timing van een eerdere ACS.

Het onderzoek naar het effect van colchicine vond plaats op initiatief van bijzonder hoogleraar Jan Hein Cornel, cardioloog bij Noordwest. 

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Foto: Unsplash