Wetenschap: publicatie van de maand september

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Maxillomandibular advancement for obstructive sleep apnea: a retrospective prognostic factor study for surgical response" is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan Jean Pierre Ho (MKA chirurg, mondheelkunde) heeft meegewerkt.

 

Samenvatting
Maxillo-mandibular advancement (MMA) is een chirurgische procedure waarbij de maxilla en de mandibula beide naar ventraal worden verplaatst met als doel het volume van de bovenste luchtweg op alle niveaus te vergroten. Deze therapie wordt vooral toegepast bij patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA). Ondanks het feit dat is aangetoond dat MMA een zeer effectieve therapie is voor matige tot ernstige OSA, zijn er nog steeds patiënten die niet zo gunstig reageren op MMA. Het doel van deze studie is om de potentiële voorspellers te identificeren van chirurgische respons op MMA bij patiënten met OSA op basis van de meest voorkomende klinisch beschikbare gegevens. Uit de bevindingen van deze studie blijkt dat de chirurgische uitkomst van MMA minder gunstig kan zijn wanneer patiënten met OSA bepaalde kenmerken hebben: de aanwezigheid van hart- en vaatziekten, een hogere score op de centrale apneu-index (CAI) en een grotere superieure posterieure luchtwegruimte. Als dit in toekomstige onderzoeken wordt bevestigd, kunnen deze variabelen als leidraad dienen bij de selectie van patiënten voor MMA.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Foto: Unsplash

11-10-2023