Wetenschap: publicatie van de maand oktober

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel 'Incidental Findings on 18 F-Fluorocholine PET/CT for Parathyroid Imaging' is gekozen als 'publicatie van de maand oktober'. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van afdeling nucleaire geneeskunde van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk Wouter Broos, Remco Knol, Friso van der Zant en Maurits Wondergem.

Samenvatting
18F-choline positron emissie tomografie/computertomografie (PET/CT) is een opkomende beeldvormingstechniek voor het lokaliseren van hyperfunctionerende bijschildklieren. 18F-choline is echter een niet-specifieke tracer die zich ook ophoopt in maligniteiten, inflammatoire laesies en verschillende andere goedaardige afwijkingen. Het doel van deze studie was om het voorkomen en de relevantie van incidentele bevindingen op 18F-choline PET/CT voor bijschildklierlokalisatie te bepalen. Klinisch relevante nevenbevindingen werden waargenomen bij een substantieel aantal patiënten. Deze gegevens dragen bij aan een betere kennis van 18F-cholinedistributie, het verbeteren van de interpretatie van 18F-choline PET/CT-scans en verbetering van het begeleiden en follow-up van incidentele bevindingen.  

Lees hier het volledige artikel 

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

2-11-2022