Wetenschap: publicatie van de maand november

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Elke maand zetten we een publicatie in de schijnwerpers.

Deze maand in de schijnwerpers
Het artikel "Clinical and Radiographic Outcomes of Anterior Cruciate Ligament Reconstruction With Hamstring Tendon Graft and Femoral Cortical Button Fixation at Minimum 20-Year Follow-up” is gekozen als publicatie van de maand november. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van afdeling Orthopedie en CORAL hebben meegewerkt, namelijk: Frans Hagemans, Freerk Jonkers, Matthijs van Dam, Amber von Gerhardt en Jelle van der List. Het artikel is verschenen in het American Journal of Sports Medicine.

Samenvatting
De kortetermijnresultaten van reconstructie van de voorste kruisband (ACL) met hamstringpeestransplantaat (HT) zijn uitstekend te noemen, maar over de langetermijnresultaten was minder bekend. In dit onderzoek zijn daarom de klinische en radiografische resultaten beoordeeld van patiënten met een HT-transplantaat-ACL-reconstructie met fixatie van de femorale corticale knop bij een follow-up van minimaal 20 jaar. Het onderzoek vond geheel plaats binnen de muren van Noordwest met gebruik van eigen patiëntendata. Uit deze studie blijkt dat de langetermijnresultaten over het algemeen goed zijn met een laag uitvalspercentage, weinig hinder van de geopereerde knie en een goede klinische stabiliteit. Radiografische osteoartritis was geconstateerd bij ongeveer de helft van de patiënten en was geassocieerd met meniscectomie bij indexoperaties en verminderde PROM’s bij follow-up. 

Lees hier het volledige artikel.

Database
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Foto: Unsplash