Wetenschap: publicatie van de maand november

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Shared decision-making between paediatric haematologists, children with sickle cell disease and their parents: an exploratory study“ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan Mijra Koning (anios interne geneeskunde) heeft meegewerkt.

 

Samenvatting
Kinderen met sikkelcelziekte worden tijdens het ziekteproces geconfronteerd met verschillende zorgkeuzes die van invloed zijn op hun welzijn en kwaliteit van leven. “Samen beslissen” kan kinderen helpen deel te nemen aan gezamenlijke besluitvorming over behandelopties en zou zo hun gezondheidsuitkomsten kunnen verbeteren. Deze studie onderzoekt of, en in welke mate kinderartsen deze groep kinderen en/of hun ouders betrekken bij het besluitvormingsproces. De mate waarin kinderen met een chronische aandoening, zoals sikkelcelziekte, en hun ouders worden betrokken bij de besluitvorming over de verschillende behandelopties blijkt voor verbetering vatbaar te zijn. Op basis van de resultaten pleiten de onderzoekers voor het bevorderen van samen beslissen bij kinderen door middel van verschillende hulpmiddelen, zoals de webpagina “3 Goede Vragen voor Kinderen”, smartphone apps en kindgerichte keuzehulpen. Voor zorgprofessionals worden er trainingen aanbevolen, waarbij vooral de nadruk ligt op interculturele uitdagingen en de kwaliteit en consistentie van risicocommunicatie tussen betrokkenen.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.



 

Foto: Unsplash

8-12-2023