Wetenschap: publicatie van de maand november

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Visceral fat loss by whole-body electromyostimulation is attenuated in male and absent in female older Non-Insulin-Dependent diabetes patients" is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van afdeling chirurgie van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk Alexander Houdijk, Nanneke Bos en Wouter Verduin.

Samenvatting
Type 2-diabetes en de omkering ervan correleren met toename en afname van visceraal vet (VF). Visceraal vet is overtollig vet tussen de buikorganen. Weerstandsoefeningen verminderen VF bij gezonde personen, maar er is weinig bekend over patiënten met diabetes type 2. Spiercontracties veroorzaakt door whole-body electromyostimulation (WB-EMS) van het hele lichaam bieden een zeer effectieve vorm van weerstandstraining. Het doel van deze studie is om te onderzoeken of WB-EMS het viscerale vet vermindert en de plasmaglucosewaarden verbetert bij ouderen met niet-insulineafhankelijke diabetes mellitus.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

2-12-2022