Wetenschap: publicatie van de maand november

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

 

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Pulmonary metastasectomy with lymphadenectomy for colorectal pulmonary metastases: A systematic review” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan Martijn van Dorp en Hermien Schreurs van afdeling Chirurgie hebben meegewerkt.

 

Samenvatting
Routine lymfadenectomie (chirurgische verwijdering van lymfeklieren in de buikholte) tijdens metastasectomie van longmetastasen bij colorectale kanker is aanbevolen door verschillende recente expert consensus meetings. Het bewijs dat lymfadenectomie ondersteunt, is echter beperkt. Het doel van deze studie was om een systematische review uit te voeren van literatuur over de impact van lymfekliermetastasen op de overleving van patiënten die metastasectomie bij colorectale longmetastasen (CRPM) ondergaan. Lymfekliermetastasen bij CRPM hebben een nadelig effect op de overleving van patiënten. Dit is het meest duidelijk bij mediastinale lymfekliermetastasen. Om deze reden kan lymfadenectomie tijdens pulmonale metastasectomie bij CRPM worden geadviseerd.

De medische bibliotheek van Noordwest heeft bijgedragen aan de uitvoering van de literatuursearch voor dit onderzoek. 

Lees hier het volledige artikel


Database artikelen

Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Foto: Unsplash