Wetenschap: publicatie van de maand mei

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel Long-term results of anterior chamber iris claw intraocular lens implantation in children with ectopia lentis in Marfan syndrome” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan een medewerker van Noordwest heeft meegewerkt, namelijk: Marije Sminia (oogheelkunde).

 

Samenvatting
Het doel van dit onderzoek was om de klinische langetermijnresultaten in kaart te brengen van de implantatie van een refractieve implantlens (“iris claw-lens”) in de voorste oogkamer in de ogen van kinderen met de oogaandoening “ectopia lentis” als gevolg van het Marfan-syndroom. Bij ectopia lentis is de ooglens verplaatst of verkeerd gepositioneerd, vaak is de patiënt hierdoor (ernstig) slechtziend. Ondanks enkele bijwerkingen ondervonden de onderzoekers uitstekende visuele uitkomsten, hoge patiënttevredenheid en een gemiddeld verlies van endotheelcellen vergeleken met normatieve gegevens. Op basis van deze ervaringen kan geconcludeerd worden dat de iris claw-lens een haalbare optie is voor kinderen met ectopia lentis en een lage gezichtsscherpte, ondanks optimale optische correctie. Veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van een beschermende bril, worden aanbevolen om traumatische dislocatie van de implantlens te voorkomen.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

 

Foto: Unsplash

11-6-2024