Wetenschap: publicatie van de maand maart

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Traditional and disease-related cardiovascular risk factors in ANCA-associated vasculitis: A prospective, two-centre cohort study" is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk Yosta Vegting (interne geneeskunde), Lars Penne (interne geneeskunde) en Eline Houben (interne geneeskunde). 

 

Samenvatting
ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij de kleine bloedvaten in verschillende organen ontstoken raken. Het wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op cardiovasculaire (CV) gebeurtenissen. Het doel van deze studie was om traditionele en ziektegerelateerde CV-determinanten te onderzoeken. Er werden verschillende determinanten van een verhoogd CV-risico geïdentificeerd. Ziektegerelateerde factoren en behandelingen kunnen individuele risicofactoren verder beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld steroïden die chronische insulineresistentie en diabetes mellitus kunnen veroorzaken. Behandeling van risicofactoren is essentieel om de uitkomsten op lange termijn bij AAV-patiënten te optimaliseren.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

07-04-2023