Wetenschap: publicatie van de maand juni

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten vanaf nu iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Patients' perceived walking abilities, daily-life gait behavior and gait quality before and 3 months after total knee arthroplasty” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van CORAL hebben meegewerkt, namelijk: Bas Fransen (aios orthopedie), Ise Butter (onderzoekscoördinator orthopedie) en Bart Burger (orthopedisch chirurg).


Samenvatting
Functioneel herstel en verbetering van dagelijkse activiteiten van patiënten met een totale knieprothese worden steeds belangrijker met een jongere en actievere patiëntenpopulatie. In deze studie werd de loopvaardigheid, het loopgedrag en de kwaliteit van het looppatroon in de periode vóór de totale knieartroplastiek en drie maanden ná de totale knieartroplastiek geëvalueerd. Voor het evalueren werd gebruik gemaakt van zowel patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROM's) als van accelerometers (instrumenten die de bewegingen detecteren en meten). Hoewel de patiënten significante verbeteringen waarnamen in de kwaliteit van het lopen, gaven de accelerometers aan dat er weinig verbetering in loopgedrag en loopkwaliteit te zien was. Meer aandacht voor postoperatieve revalidatie is daarom nodig.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Foto: Unsplash