Wetenschap: publicatie van de maand juli

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Dealing with indeterminate pulmonary nodules in colorectal cancer patients; a systematic review” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Hermien Schreurs (chirurgie), Remy Geenen (radiologie), Anne van Geel (radiologie), Joris van den Broek (chirurgie) en Tess van Gestel (chirurgie).

 

Samenvatting

Nodules (knobbeltjes) in de longen (IPN’s) worden vaak aangetroffen op CT-scans bij patiënten met colorectale kanker (CRC). Deze systematische review en data-analyse is bedoeld om de incidentie en het risico van maligniteit van deze longknobbeltjes in te schatten en biedt een overzicht van de bestaande literatuur. Een risicostratificatiemodel voor CRC-patiënten met IPN's is nodig om een adequate selectie van hoogrisicopatiënten voor IPN-follow-up mogelijk te maken en om het gebruik van onnodige CT-scans van de borstkas bij de vele laagrisicopatiënten te verminderen.

De medische bibliotheek van Noordwest heeft bijgedragen aan de uitvoering van de literatuursearch voor dit onderzoek.

Lees hier het volledige artikel


Database artikelen

Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Foto: Unsplash