Wetenschap: publicatie van de maand juli en augustus

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

In verband met de zomerperiode deze keer niet één, maar twee artikelen die wij in de schijnwerper willen zetten; de publicatie van de maand juli én de publicatie van de maand augustus.

In juli in de schijnwerper
Het artikel “Relationship between biomarkers and findings on low-dose computed tomography in hospitalised patients with acute exacerbation of COPD” is gekozen als “publicatie van de maand juli”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Hendrik Prins (longziekten), Ruud Duijkers (longziekten), Gerdien Kramer (radiologie), Els Boerhout (radiologie), Floris Rietema (radiologie), Marianne Schoorl (laboratorium KCHI) en Wim Boersma (longziekten).

Samenvatting
Acute exacerbaties van COPD (AECOPD) en buiten het ziekenhuis verworven pneumonie (CAP) komen vaak naast elkaar voor. Hoewel thoraxfoto's onderscheid kunnen maken tussen deze diagnoses, is bekend dat thoraxfoto's de incidentie van CAP bij AECOPD onderschatten. In deze verkennende studie is de incidentie van infiltratieve afwijkingen onderzocht met behulp van lage dosis computertomografie (LDCT). Daarnaast is onderzocht of klinische biomarkers van CAP verschilden tussen patiënten met en zonder infiltratieve afwijkingen.

Lees hier het volledige artikel


In augustus in de schijnwerper
Het artikel “Syncope due to pacemaker failure to capture after device transition into Safety Mode” is gekozen als “publicatie van de maand augustus”. Het is een artikel waaraan twee medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk Gene Burgemeestre (cardiologie) en Stefan Timmer (cardiologie).

Samenvatting
Dit artikel beschrijft de casus van een 89-jarige vrouwelijke patiënt met een tweekamerpacemaker. Tijdens een routinecontrole zakt zij in elkaar, na enkele seconden komt de patiënt weer bij bewustzijn. Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de storing van de pacemaker, waarbij ook de fabrikant betrokken wordt. Naast een technische uitleg van het mechanisme van de pacemaker en de oorzaak van de storing, bevat het artikel een reeks waardevolle leerpunten.

Lees hier het volledige artikel


Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

7-9-2022