Wetenschap: publicatie van de maand juli

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Frail patients who fall and their risk on major bleeding and intracranial haemorrhage. Outcomes from the Fall and Syncope Registry“ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt: Lennaert Zwart (geriatrie), Tjeerd Germans (cardiologie), Raymond Vogels (neurologie), Suat Simsek (interne) en René Jansen (geriatrie).

 

Samenvatting
Grote bloedingen, intracraniële bloedingen in het bijzonder, zijn ernstige complicaties gerelateerd aan het gebruik van antistolling. In hoeverre het risico op grote bloedingen is verhoogd bij kwetsbare ouderen is niet goed bekend, omdat zij ondervertegenwoordigd zijn in de gerandomiseerde klinische onderzoeken (RCT's). Deze studie onderzoekt het risico op grote bloedingen (MB) en intracraniële bloedingen (ICH) bij kwetsbare ouderen die vallen. Tegen de verwachting in vertoonden kwetsbare oudere patiënten die orale antistolling (OAC) gebruiken met herhaalde valincidenten een vergelijkbaar bloedingspercentage als in de grote RCT's en verhoogde het gebruik van OAC het risico op ICH niet. Een interessante bevinding was, dat een milde score op de MMSE-test (een test die wordt gebruikt bij een vermoeden van dementie) geassocieerd kon worden met ICH. Het uitvoeren van een cognitieve screening bij kwetsbare oudere patiënten met een verhoogd cardiovasculair risico wordt daarom aanbevolen aan artsen. Verder onderzoek naar OAC-gerelateerde ICH bij hoogrisicopatiënten, gefocust op aandoeningen aan de kleine cerebrale vaten en cognitieve achteruitgang, is wenselijk.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

23-8-2023