Wetenschap: publicatie van de maand januari

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten vanaf nu iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “E-bike and classic bicycle-related traumatic brain injuries presenting to the emergency department” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van afdeling Spoedeisende hulp hebben meegewerkt, namelijk: Anne Verbeek, Janneke de Valk, Ditmar Schakenraad en Anja Kroon.

Samenvatting
Het gebruik van e-bikes (elektrische fietsen) wordt steeds populairder. Helaas ziet de spoedeisende hulp (SEH) steeds vaker mensen die gewond zijn geraakt door een ongeluk met een e-bike. Traumatisch hersenletsel is de belangrijkste oorzaak van ernstige morbiditeit en mortaliteit bij fietsongevallen. Dit onderzoek vergelijkt de frequentie en ernst van traumatisch hersenletsel na een ongeval met een e-bike en de klassieke fiets bij patiënten die op de SEH zijn behandeld.

In dit onderzoek zijn 834 patiënten geïncludeerd, waarvan 379 patiënten een ongeval kregen met een e-bike en 455 patiënten met een klassieke fiets. Het onderzoek vond geheel plaats binnen de muren van Noordwest met gebruik van eigen patiëntendata.

De frequentie en ernst van traumatisch hersenletsel bij patiënten die werden behandeld voor fietsgerelateerde verwondingen op de SEH was vergelijkbaar voor gebruikers van e-bikes en gebruikers van de klassieke fiets. Snelheid, alcoholgebruik en het gebruik van antistollingsmedicijnen (anticoagulantia) bleken de meest bepalende factoren te zijn van het risico op hoofdletsel, ongeacht het type fiets dat werd gebruikt.


Lees hier het volledige artikel

In 2016 ontving Anja Kroon voor dit onderzoek de Pieter van Foreest Aanmoedigingsprijs


Database artikelen

Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 


Foto: Noordwest Ziekenhuisgroep