Wetenschap: publicatie van de maand januari

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Does atrial fibrillation affect prognosis in hospitalised COVID-19 patients? A multicentre historical cohort study in the Netherlands“ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Jocelyn Spruit (geriatrie), René Jansen (geriatrie), Lianne de Haan (interne) en Suat Simsek (interne).

 

Samenvatting
De COVID-PREDICT-studie is een landelijke observationele cohortstudie die tot doel heeft het klinisch beloop van COVID-19 beter te begrijpen en te voorspellen welke COVID-19-patiënten welke behandeling en welk type zorg zouden moeten krijgen. Het doel van dit (deel)onderzoek is het bepalen van de associatie tussen atriumfibrilleren (AF) en mortaliteit, opname op de intensive care-unit (ICU), complicaties en ontslagbestemming bij gehospitaliseerde COVID-19-patiënten. Nieuw ontstane AF was geassocieerd met een verhoogde incidentie van overlijden, IC-opname, complicaties en een lagere kans om naar huis te worden ontslagen. Deze effecten waren veel minder uitgesproken bij patiënten met prevalent AF. Uit deze studie blijkt dat nieuw ontstane AF eerder een marker lijkt te zijn van de ernst van de ziekte dan een oorzaak van ongunstige uitkomsten.

Klik hier voor meer informatie over CovidPredict.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.



 

Foto: Unsplash

16-2-2024