Wetenschap: publicatie van de maand januari

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Effects of long-term tobramycin inhalation solution (TIS) once daily on exacerbation rate in patients with non-cystic fibrosis bronchiectasis” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk Lotte Terpstra (longziekten), Wouter Rozemeijer (laboratorium medische microbiologie) en Wim Boersma (longziekten).


Samenvatting
Het langdurig gebruik van tobramycine-inhalatieoplossing (TIS) is gunstig gebleken bij patiënten met cystische fibrose (CF) en eerdere bevindingen suggereren ook een voordeel bij patiënten met non-CF-bronchiëctasieën. Deze studie onderzoekt de werkzaamheid en veiligheid van een onderhoudsbehandeling met TIS (eenmaal daags) bij bronchiëctasiepatiënten die chronisch geïnfecteerd zijn met tobramycinegevoelige pathogenen. TIS (eenmaal daags) blijkt bij deze specifieke patiëntengroep, met name bij patiënten die lijden aan een hoge ziektelast, een veilige behandeloptie te zijn.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

 

Foto: Unsplash

1-2-2023