Wetenschap: publicatie van de maand februari

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Matched-pair comparison of 18 F-DCFPyL PET/CT and 18 F-PSMA-1007 PET/CT in 240 prostate cancer patients; inter-reader agreement and lesion detection rate of suspected lesions” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van afdeling Nucleaire geneeskunde hebben meegewerkt, namelijk: Maurits Wondergem, Friso van der Zant, Wouter Broos en Remco Knol.

Samenvatting
Tientallen verschillende prostaat specifiek membraan antigeen (PSMA)-gerichte radiofarmaca voor zowel beeldvorming als therapie zijn gesynthetiseerd. Hoewel variabiliteit in biodistributie en affiniteit voor binding aan de PSMA-receptor tussen verschillende op PSMA-gerichte radiofarmaca bekend zijn, is er weinig bekend over de klinische implicaties van die variabelen. In deze studie worden de verschillen tussen inter-reader agreement en detectie tussen de regelmatig toegepaste [18 F]-DCFPyL en [18 F]-PSMA-1007 geanalyseerd.
Klinisch relevante verschillen, die diagnostische dilemma's kunnen verklaren, werden waargenomen tussen [18 F]-DCFPyL en [18 F]-PSMA-1007. Deze bevindingen moedigen verdere studies aan, aangezien ze gevolgen kunnen hebben voor de selectie van het juiste radiofarmacon voor PSMA. 

Lees hier het volledige artikel


Database artikelen

Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Foto: Unsplash