Wetenschap: publicatie van de maand februari

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Vocal cord dysfunction causing hypoxaemia in the postanaesthesia care unit“ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Kristin Anne de Vries (anesthesiologie), Aukje van der Wolk (intensive care), Jantine Venker (kno) en Jasper Koolwijk (anesthesiologie).

 

Samenvatting
Hypoxemie op de post-anesthesieafdeling komt vaak voor en wordt meestal veroorzaakt door hypoventilatie of obstructie van de bovenste luchtwegen door de (rest)effecten van anesthesie- en analgetica. In dit artikel wordt een patiënt beschreven waarbij de bovenste luchtwegobstructie veroorzaakt wordt door stembanddisfunctie, een minder vaak voorkomende oorzaak. De casus van deze patiënt suggereert een relatie tussen procedurele laryngeale stimulus en het begin van de symptomen. Aanpak van de diagnose en flexibele laryngoscopie, om verschillende relevante differentialen uit te sluiten of in te sluiten, worden besproken. Het online artikel bevat een video en wordt afgesloten met een aantal interessante leerpunten.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

12-3-2024