Wetenschap: publicatie van de maand februari

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Electronic health record-based facilitation of familial hypercholesterolaemia detection sensitivity of different algorithms in genetically confirmed patients” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk Nieky Mohammadnia (interne geneeskunde en cardiologie), Willem Bax (interne geneeskunde) en Jan Hein Cornel (cardiologie).

 

Samenvatting
Familiaire hypercholesterolemie (FH) is de meest voorkomende erfelijke vorm van hoog cholesterol. Mensen met FH hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Onlangs is er een algoritme ontwikkeld door het Dutch Lipid Clinic Network (DLCN) om FH-detectie in elektronische patiëntendossiers (EPD's) te vergemakkelijken. In deze studie is de gevoeligheid van dit algoritme en andere algoritmen onderzocht in een genetisch bevestigde FH-populatie. Het FAMCAT-algoritme bleek een significant betere gevoeligheid te hebben dan andere algoritmen en heeft het beste potentieel voor het vinden van FH-gevallen met behulp van EPD's.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

03-03-2023