Wetenschap: publicatie van de maand februari

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “EULAR recommendations for cardiovascular risk management in rheumatic and musculoskeletal diseases, including systemic lupus erythematosus and antiphospholipid syndrome” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan een medewerker van Noordwest heeft meegewerkt, namelijk: Eline Houben (aios interne geneeskunde).

 

Samenvatting
Patiënten met inflammatoire reumatische aandoeningen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (CVR). In navolging van gestandaardiseerde procedures van de European League against Rheumatism (EULAR), formuleerde een multidisciplinaire taskforce aanbevelingen voor CVR-voorspelling en -behandeling op basis van systematische literatuuronderzoeken en de mening van deskundigen. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van aanbevelingen voor cardiovasculair risicobeheer bij de aandoeningen jicht, vasculitis, systemische sclerose, myositis, MCTD (mixed connective tissue disease), syndroom van Sjögren, SLE (systemische lupus erythematodes) en APS (antifosfolipiden syndroom). De aanbevelingen kunnen dienen als leidraad voor de klinische praktijk en toekomstig onderzoek.

De medische bibliotheek heeft bijgedragen aan het literatuuronderzoek voor deze studie.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

1-3-2022