Wetenschap: publicatie van de maand december

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Elke maand zetten we een publicatie in de schijnwerpers.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel 'Antiplatelet and anticoagulation therapy after revascularization for lower extremity artery disease: a national survey and literature overview' is gekozen als publicatie van de maand december. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van afdeling chirurgie hebben meegewerkt, namelijk onderzoeker Jetty Ipema en chirurg Çagdas Ünlü.

Samenvatting
Antiplatelet therapy (APT) na interventies voor arteriële aandoeningen van de onderste extremiteiten wordt door richtlijnen aanbevolen. De (inter)nationale richtlijnen verschillen echter qua type en duur van APT. Dit artikel presenteert de resultaten van een onderzoek naar voorschrijfpatronen van antitrombotische middelen na interventies aan de onderste ledematen in Nederland en een overzicht van de beschikbare literatuur over dit onderwerp.

Vaatchirurgen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie (NVvV) en interventie-radiologen van de Nederlandse Vereniging voor Interventie Radiologie (NVIR) werden gevraagd naar hun voorschrijfpatroon.

Het voorschrijven van plaatjesremmende en antitrombotische middelen bij patiënten na femorale en crurale interventies bleek sterk onder Nederlandse vaatchirurgen te variëren. De duur van dual antiplatelet therapy (DAPT) was ook zeer variabel. Deze resultaten tonen aan dat er een hiaat in de huidige richtlijnen bestaat. 

Lees hier de referentie van het artikel

 

atabase artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Afbeelding: Unsplash