Wetenschap: publicatie van de maand december

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Determination of the Value of Color Doppler Ultrasound in Patients With a Clinical Suspicion of Giant Cell Arteritis“ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Branko Kaandorp (radiologie), Hennie Raterman (reumatologie), Frank Stam (interne), Mihaela Gamala (reumatologie), Lorine Meijer – Jorna (pathologen Symbiant), Fraukje Kalb (radiologie) en Jos Wallis (radiologie).

 

Samenvatting
Reuscelarteriitis (GCA) is de meest voorkomende vasculitis bij mensen ouder dan 50 jaar. Het is noodzakelijk om GCA zo snel mogelijk te diagnosticeren om onomkeerbare blindheid te voorkomen. De traditionele gouden standaard voor het diagnosticeren van GCA is een biopsie van de arteria temporalis (TAB). TAB levert echter onvoldoende diagnostische prestaties en brengt risico's van een chirurgische interventie met zich mee. De niet-invasieve kleurendoppler-echografie (CDU) lijkt een veelbelovend alternatief te zijn. Het doel van dit onderzoek is om de diagnostische waarde van CDU in de dagelijkse klinische praktijk te beoordelen. Deze studie toont vergelijkbare diagnostische prestaties aan voor CDU en TAB en zelfs betere CDU-resultaten bij de aanwezigheid van een bilaterale halo. Gezien de voordelen van de niet-invasieve CDU wordt dit diagnostische hulpmiddel door de auteurs aanbevolen.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.



 

Foto: Unsplash

16-1-2024