Wetenschap: publicatie van de maand december

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Effects of iron supplementation on microcytic and hypochromic red blood cells during the third trimester of pregnancy “ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan twee medewerkers van het Laboratorium KCHI van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk Margreet Schoorl en Marianne Schoorl.

Samenvatting
Milde bloedarmoede komt vaak voor in het derde trimester van de zwangerschap. Met name bij een Hb-bereik tussen 101-110 g/L is het moeilijk vast te stellen of de verlaagde hemoglobineconcentratie fysiologisch of pathologisch is en of suppletie nodig is. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in de meerwaarde van het meten van de percentages microcytische RBC's (%MicroR) en hypochrome RBC's (%Hypo-He) voor het monitoren van effecten van ijzersuppletie bij verdenking van ijzerdeficiënte erytropoëse (IDE) in het derde trimester van de zwangerschap.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

6-1-2023