Wetenschap: publicatie van de maand december

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

 

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Lifestyle management to prevent atherosclerotic cardiovascular disease: evidence and challenges” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan twee medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Nieky Mohammadnia (arts-onderzoeker cardiologie/interne geneeskunde) en Willem Bax (internist nefroloog/vasculair geneeskundige).

 

Samenvatting
Leefstijlmanagement is van groot belang voor zowel primaire als secundaire preventie van atherosclerotische cardiovasculaire ziekten (ASCVD). Het belang van leefstijlmanagement wordt benadrukt in vrijwel alle belangrijke richtlijnen, desondanks is de daadwerkelijke implementatie van leefstijlmanagement matig. De algehele ziektelast van een verkeerd dieet, fysieke inactiviteit en tabaks- en alcoholgebruik is erg groot. Ongeveer 90% van de cardiovasculaire risicofactoren bestaan uit elementen die mogelijk aan te passen zijn; leefstijlgerelateerde factoren zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van dit risico. Deze review geeft een overzicht van evidence-based mogelijkheden en uitdagingen voor zorgprofessionals om stoppen met roken, gewichtsverlies, verandering van dieet, fysieke activiteit en stressbeheersing bij patiënten te bevorderen ter preventie van ASCVD.

Lees hier het volledige artikel


Database artikelen

Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 


Foto: Unsplash

4-1-2022