Wetenschap: publicatie van de maand augustus

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Improving postoperative outcome in rectal cancer surgery: Enhanced Recovery After Surgery in an era of increasing laparoscopic resection” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Nathalie Bakker (chirurgie), Jeroen Doodeman (Noordwest Academie), Mich Dunker (chirurgie), Hermien Schreurs (chirurgie) en Alexander Houdijk (chirurgie).

 

Samenvatting
Het protocol “Enhanced Recovery After Surgery” (ERAS), dat in 2010 is geïntroduceerd in Noordwest, vermindert complicaties en opnameduur bij de behandeling van darmkanker. Bij het ERAS-programma, werken patiënt en behandelteam voor, tijdens en na de operatie toe naar een versneld herstel. Implementatie van dit programma bij patiënten met rectumkanker is anders vanwege neo-adjuvante therapie en verschil in chirurgische behandeling. Deze studie evalueert de effecten van het ERAS-programma op de postoperatieve uitkomsten na rectumresectie, waarbij in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van laparoscopische resectie.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

Foto: Unsplash