Wetenschap: publicatie van de maand april

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “A prediction model for lung metastases in patients with indeterminate pulmonary nodules in newly diagnosed colorectal cancer“ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Brigitha Nuijens (Noordwest Academie), Remy Geenen (radiologie) en Hermien Schreurs (chirurgie).

 

Samenvatting
Darmkanker (CRC) is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker en de incidentie neemt elk jaar toe. Na de lever zijn de longen de meest getroffen plaats van uitzaaiingen. Om verre metastasen te beoordelen, wordt een follow-up met herhaalde medische beeldvorming toegepast. Naast de kans op het vinden van duidelijke longmetastasen, onthult een CT vaak Indeterminate Pulmonary Nodules (IPN's). Het blijkt echter voor radiologen moeilijk te bepalen te zijn of deze knobbeltjes goedaardig of mogelijk kwaadaardig zijn. Ondanks de lage kans dat IPN's uitzaaiingen blijken te zijn, krijgen veel patiënten herhaaldelijk een CT-scan van de borstkas voor de follow-up van IPNs. Vanuit het perspectief van de patiënt, kan follow-up van IPN's leiden tot mentale stress, onnodige angst en onzekerheid. Deze studie is gericht op het schatten van de incidentie van IPN's bij patiënten met nieuw gediagnosticeerd CRC. Verder ontwikkelden en valideerden de onderzoekers een model dat multidisciplinaire teams kan helpen bij het voorspellen van het geïndividualiseerde risico op longmetastasen.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie. 

Foto: Unsplash

15-5-2024