Wetenschap: publicatie van de maand april

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikelDistant embolisation in infective endocarditis: characteristics and outcomes" is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk Mariëlle Duffels (cardiologie), Tjeerd Germans (cardiologie), Annet Bos-Schaap (cardiologie), Olivier Drexhage (cardiologie), Jiri Wagenaar (interne geneeskunde), Friso van der Zant (nucleaire geneeskunde), Martine Hoogewerf (lab medische microbiologie), Remco Knol (nucleaire geneeskunde) en Victor Umans (cardiologie).

 

Samenvatting
Infectieuze endocarditis is een ernstige en potentieel levensbedreigende hartziekte. Een snelle herkenning van de klinische kenmerken van endocarditis (zoals embolieën in de organen) en een adequate behandeling zijn van groot belang gezien de dreiging van virulente pathogenen. Het doel van dit onderzoek is om de klinische kenmerken in kaart te brengen van patiënten met infectieuze endocarditis, gecompliceerd met distale embolieën. Tevens worden de veiligheidsaspecten van de thuisbehandeling bij deze patiëntengroep onderzocht. Mogelijk kunnen de resultaten van dit onderzoek een aanpassing rechtvaardigen van de huidige richtlijnen.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

 

Foto: Unsplash

09-05-2023