Wetenschap: publicatie van de maand april

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Association of a Zero-Separation Neonatal Care Model With Stress in Mothers of Preterm Infants” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan kinderarts Femke de Groof heeft meegewerkt.

Samenvatting
Actieve deelname aan de zorg door ouders en geen scheiding tussen ouders en hun pasgeborene wordt ten zeerste aanbevolen tijdens ziekenhuisopname van zuigelingen op de neonatale intensive care unit (NICU). Het doel van dit onderzoek was om de invloed te onderzoeken van een gezins-geïntegreerd zorgmodel (FICare) op de geestelijke gezondheid van de moeder bij ontslag uit het ziekenhuis van hun premature pasgeborene in vergelijking met standaard neonatale zorg (SNC). Het FICare-model in deze studie was geassocieerd met minder maternale stress bij ontslag; moeders waren meer aanwezig en namen meer deel aan de zorg voor hun pasgeborene dan in SNC, wat geassocieerd was met verbeterde maternale geestelijke gezondheidsuitkomsten. Toekomstige interventiestrategieën moeten gericht zijn op het verminderen van de scheiding van moeder-pasgeborene en het intensiveren van actieve ouderparticipatie in de neonatale zorg.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.
Foto: Unsplash

4-5-2022