Op vrijdag 4 september 2020 zal Simone Rottier, werkzaam als onderzoeker op de afdeling Chirurgie van Noordwest Ziekenhuisgroep, haar promotieonderzoek afronden met de verdediging van haar proefschrift “Etiology and treatment of diverticulosis, diverticulitis and abdominal infection: A new piece of the puzzle?".

 

De etiologie van en de pathofysiologie achter het ontstaan van diverticulose en diverticulitis zijn de hoofdthema’s van dit proefschrift. Er zijn veel theorieën over het ontstaan van divertikels en diverticulitis als complicatie van diverticulose, maar er zijn ook nog veel onduidelijkheden.

Er wordt onder andere geprobeerd meer inzicht te krijgen in het verband tussen bindweefselaandoeningen en diverticulose of diverticulitis. Een ander onderwerp is het gebruik van nieuwe biomarkers bij patiënten met diverticulitis en andere buikinfecties. Verder bevat het proefschrift een overzicht van behandelstrategieën en van algemeen gemaakte fouten en hoe deze te vermijden. Dit kan een praktische leidraad zijn voor artsen.

Dit proefschrift heeft een klein stukje van de puzzel opgelost maar verder onderzoek moet gedaan worden om te bepalen welke risicofactoren het belangrijkste zijn voor de ontwikkeling van diverticulose en diverticulitis, om uiteindelijk maatwerk te kunnen bieden voor elke individuele patiënt.

 

 

Terug naar overzicht