Project MedGezel: een coach voor de patiënt

 

Deze week volgt een groep KTO studenten van het Noordwest Ziekenhuis in het OLVG de tweede afrondende training binnen het MedGezel-project. Hierin worden coassistenten tijdens hun coschappen ook opgeleid tot medisch coach. Ze leren patiënten te begeleiden en te ondersteunen rondom en tijdens het contact met een medisch specialist. Zo voeren zij vóór het consult een gesprek met de patiënt, zijn ze aanwezig bij het consult en ze bespreken het consult ook na.

Medisch coach
De student leert om een medisch coach te zijn voor de patiënt en helpt om beter voorbereid het consult in te gaan. Bijvoorbeeld door met de patiënt te bespreken wat de hulpvraag is, op welke vragen de patiënt graag antwoord wil hebben en achteraf de besproken informatie nogmaals te verduidelijken.

Leerzaam
De inzet van een student als medisch coach is dus prettig voor de patiënt en heeft daarnaast ook voordelen voor de coassistenten zelf. Zij ontwikkelen zich hierdoor in belangrijke competenties zoals ‘persoonsgerichte zorg’ en ‘samen beslissen’ tijdens hun opleiding. Daarnaast krijgen ze een beter inzicht in de kwetsbare positie van patiënten en zichzelf, wat ze helpt te groeien tot meer empathische, betere medisch specialisten. Dit is ook van belang voor het ervaren van meer werkplezier van de toekomstige artsen. 

Win-win
Ook voor de medisch specialist is de medisch coach een toegevoegde waarde en vergroot het de doelmatigheid en efficiëntie van het consult, doordat de hulpvraag vooraf al is gespecificeerd.

Gezamenlijk initiatief
Het MedGezel-project is een gezamenlijk initiatief van het Spaarne Gasthuis, het OLVG en Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Deze drie grote STZ-ziekenhuizen willen hiermee ook de overige STZ-ziekenhuizen enthousiasmeren en inspireren om coassistenten te gaan inzetten als medisch coach voor hun patiënten. De opleiding tot medisch coach door sociale onderneming MedGezel is winnaar van de STZ-innovatiechallenge. Meer informatie over MedGezel vind je op de website van MedGezel

 

 

 

Foto: olvg.nl

Tekst: Noordwest, afdeling Communicatie

13-12-2023