Nominatie FRAIL-HIP studie

 

Elke twee jaar reikt de Federatie Medisch Specialisten de Wetenschaps- en innovatieprijs uit. Met deze prijs geeft de Federatie goed en relevant wetenschappelijk onderzoek door medisch specialisten een podium. De FRAIL-HIP studie is de  is één van de drie genomineerden voor deze prijs.

De FRAIL-HIP studie
Het opereren van een gebroken heup bij zeer kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis wonen is niet altijd van toegevoegde waarde. Dat blijkt uit de FRAIL-HIP studie die werd verricht in 25 ziekenhuizen, onder leiding van een projectgroep bestaande uit Noordwest Ziekenhuisgroep, het Erasmus MC, Amsterdam UMC, Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum, Isala Klinieken Zwolle en het Dijklander Ziekenhuis Hoorn. Tien procent van de patiënten met een heupfractuur in Nederland is zo kwetsbaar dat ze meestal binnen een maand na de breuk al overlijden. Deze patiënten werden tot nu toe wel nog geopereerd, maar het is de vraag of dat zinvol is gezien de veelvuldige complicaties na de operatie. Ze hebben namelijk veelvuldig complicaties na de operatie. Deze studie toonde aan dat bij deze groep patiënten die na samen beslissen niet geopereerd werden, de kwaliteit van leven behouden bleef en de kwaliteit van hun sterfbed goed was. Als gevolg van deze studie wordt nu in overleg tussen arts en patiënt/familie vaker afgezien van operatie bij patiënten die dat, in het licht van hun aandoeningen, ook niet meer wensen.

 

Genomineerden
Uit de 24 voordrachten van de wetenschappelijke verenigingen heeft de vakjury, onder leiding van ZonMw-voorzitter Arfan Ikram, drie onderzoeken genomineerd. ‘We hebben mooie onderzoeken van hoog niveau ontvangen, die gericht zijn op ontwikkeling van nieuwe diagnostiek of behandeling, of vernieuwingen in de organisatie van zorg’, aldus de jury. ‘Bij het selecteren van de top 3 is naast het innovatieve karakter van het onderzoek ook gelet op relevantie voor de klinische praktijk, impact op de zorg, multidisciplinaire samenwerking, het grensverleggende karakter van de studies en een goede opzet en uitvoering van het onderzoek. Op basis van deze criteria verdienen deze drie onderzoeken duidelijk een plek in de finale.’ Op 22 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Lees hier verder over de drie genomineerden.

Lees “Wetenschap in Noordwest: FRAIL-HIP studie gepubliceerd in JAMA Surgery” (6-4-2022).

 

 

 

Tekst: Federatie Medisch Specialisten

Afbeelding: Medisch Contact

 

9-6-2023