Michiel Schreve gepromoveerd

 

Op 1 juni 2022 is Michiel Schreve (vaat)chirurg bij Noordwest, gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht met zijn proefschrift 'Venous arterialization for chronic limb-threatening ischemia: past, present, and future'.

Over het onderzoek
In zijn proefschrift beschrijft Michiel een methode waarmee amputaties van het been kunnen worden voorkomen. Het aantal patiënten met vaatlijden stijgt wereldwijd en daaronder ook de groep waarvoor geen standaard vaatchirurgische behandelingen meer zijn. Deze patiënten hebben een hoog risico om hun been te verliezen, omdat de slagaders in het onderbeen en de voet dicht zitten. Denk bijvoorbeeld aan patiënten op leeftijd of patiënten met diabetes of nierfalen.
Veneuze arterialisatie is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van het gezonde veneuze systeem (aders), om zuurstofrijk bloed in de voet te laten stromen. De techniek is in de afgelopen jaren enorm ontwikkeld en nu wordt de ingreep uitgevoerd via twee prikgaatjes. Deze, tot nu toe nog experimentele behandeling, wordt slechts in een beperkt aantal centra in de wereld uitgevoerd en toont een veelbelovende uitkomst. De eerste resultaten worden in dit proefschrift beschreven en hieruit blijkt dat na 2 jaar, 70% van de patiënten die een veneuze arterialisatie ondergaan, hun been hebben behouden.


Op zaterdag 11 juni verscheen in het Noord Hollands Dagblad een artikel over deze behandelmethode.

Klik hier om het proefschrift te lezen.

 

 

Tekst en foto's: Noordwest, afdeling Communicatie

Afbeelding proefschrift: Michiel Schreve / Değişim Ünlü (illustratie) en Ilse Modder (lay-out)

 

15-6-2022