Longarts Lotte Terpstra gepromoveerd

 

Op maandag 18 december 2023 heeft longarts Lotte Terpstra met succes haar proefschrift getiteld 'Clinical aspects and treatment options in non-CF bronchiectasis' aan de Universiteit Utrecht verdedigd. Lotte heeft als aandachtsgebied Infectie en Wetenschap.

Bronchiëctasieën
Bronchiëctasieën is een aandoening van de luchtwegen waarbij deze abnormaal verwijd zijn. Hierdoor blijft in de luchtwegen makkelijk slijm achter en dit is een bron van chronische inflammatie en infectie. Bronchiëctasieën kunnen door allerlei oorzaken ontstaan, onder andere bij astma, COPD, afweerstoornissen, vroeggeboorte of infecties in het verleden. Veel patiënten hebben frequent ontstekingen en bacteriën waarvoor antibiotica en soms ziekenhuisopname nodig is.

 

Over het onderzoek
Lotte heeft een aantal studies gedaan bij bronchiëctasieën, centraal in haar proefschrift staat de BATTLE-studie: een ‘randomized placebo-controlled trial’ die laat zien dat bij gebruik van tobramycine-verneveling (antibiotica) het aantal keren dat iemand echt last heeft van een infectie met 30% afneemt ten opzichte van de placebogroep. De verwachte 50% afname werd niet gehaald mogelijk omdat het effect van zout vernevelen uit de placebogroep ook al een positieve werking heeft. Deze studie werd door Lotte opgezet vanuit Noordwest en er waren in totaal 6 ziekenhuizen nodig voor de inclusie van de patiënten. Lotte heeft de studie met hulp van het researchteam longziekten en haar co-promotor Wim Boersma opgezet. 

Lees hier het proefschrift online.

 

 

 

Afbeelding: Lotte Terpstra  / Enes Kirmali

Tekst: Noordwest, afdeling Communicatie

5-1-2024