Hilde Krom gaat promoveren

Op vrijdag 20 januari 2023 zal Hilde Krom, werkzaam als anios kindergeneeskunde bij Noordwest Ziekenhuisgroep, haar promotieonderzoek afronden met de verdediging van haar proefschrift “Pediatric feeding problems and disorders: psychosocial associations, tube feeding and tube weaning".

Over het onderzoek
Voedselinname is essentieel voor gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen. Het normale voedingsproces is een complex proces, waarbij meerdere biopsychosociale factoren een rol spelen. Verstoringen van deze factoren kunnen leiden tot voedingsproblemen. Voedingsproblemen variëren van kieskeurig eten tot volledige voedselweigering en sondevoedingsafhankelijkheid.

Veel kinderen met voedingsstoornissen hebben een complexe medische voorgeschiedenis. Bij complexe stoornissen verdient een interdisciplinaire behandeling de voorkeur, waarbij onder andere voorlichting en adviezen aan ouders, orale sensomotorische en kauwtraining, voedingsinterventies en psychologische en gedragstherapie kunnen worden ingezet.

Dit proefschrift gaat onder meer in op voeding en voedingsproblemen in het algemeen en bij specifieke aandoeningen in het bijzonder. Ook komen psychosociale associaties van voedingsstoornissen bij zowel kind als ouders aan bod. Ten slotte wordt er ingegaan op sondevoeding en het “weanen”, ofwel het ontwennen van sondevoeding bij kinderen.

Lees hier het proefschrift online.

 

 

Afbeelding: Hilde Krom / Mila Slappendel, persoonlijkproefschrift.nl

10-1-2023