Gijs van Velzen gepromoveerd

Op woensdag 16 november heeft Gijs van Velzen, neuroloog bij Noordwest, aan de Universiteit van Leiden zijn proefschrift getiteld ‘Sex, quality of life and brain function in Complex Regional Pain Syndrome’ succesvol verdedigd. In zijn proefschrift heeft Gijs gekeken naar klinische en radiologische kenmerken bij patiënten met een complex regionaal pijn syndroom, een invaliderende aandoening waarvan de etiologie grotendeels nog onbekend is.

Pijnsyndroom
Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)  is een zeer pijnlijk en invaliderend neuropathisch pijnsyndroom wat kan ontstaan na een verwonding van een ledemaat. Het wordt gekarakteriseerd door ernstige pijn en stoornissen in/van de motoriek, sensibiliteit, doorbloeding en huid van de aangedane ledemaat. Bij meer dan de helft van de patiënten evolueert de aandoening naar een chronisch pijnsyndroom. 

Twee delen
Het proefschrift van Gijs bestaat uit twee delen. In het eerste deel heeft hij de kwaliteit van leven en sekse verschillen onderzocht aan de hand van een zeer grote Nederlands database. De kwaliteit van leven van CRPS patiënten bleek zeer laag, met name gecorreleerd aan de fysieke beperkingen die patiënten ervaren, ook wanneer vergeleken met andere chronische pijnlijke aandoeningen. Daarbij bleken mannelijke patiënten meer psychische problemen te ervaren dan vrouwelijke patiënten. 

Hersenfunctie
In het tweede deel van het proefschrift heeft Gijs middels MRI scans en transcraniële magnetische stimulatie de hersenfunctie van patiënten onderzocht. Eerder was de hypothese dat het syndroom mogelijk ten dele werd veroorzaakt door specifieke veranderingen in de functie en structuur van het brein van CRPS patiënten. Al hoewel hij hiervoor geen bewijs vond, bleek wel dat de hersenen van chronische CRPS patiënten extra alert reageren op externe, licht pijnlijk sensaties met hierbij verkeerde activiteit van hersengebieden die de emotionele lading van externe prikkels moeten reguleren. Deze veranderingen waren gecorreleerd aan ziekteduur en verklaren mogelijk deels het chronische karakter van de aandoening. 

Klik hier om het proefschrift te lezen.   

 

 

Tekst: Noordwest, afdeling Communicatie

Afbeelding proefschrift: Gijs van Velzen / Erwin Timmerman (Coverdesign & Lay-out)

 

30-11-2022