Eline Huizing gepromoveerd

 

Op woensdag 8 december 2021 promoveerde Eline Huizing met haar proefschrift “Treatment modalities for chronic limb-threatening ischemia: strategies and outcomes”. Eline deed promotieonderzoek bij de afdeling Vaatchirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen in samenwerking met Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. 

De prevalentie van diabetes mellitus en perifeer arterieel vaatlijden (PAV) stijgt in de westerse landen en daarmee stijgen ook de kosten van de gezondheidszorg. Patiënten met diabetes of PAV hebben een grote kans op het ontwikkelen van slechtgenezende voetulcera en lopen daardoor het risico op amputatie. Daarbij leidt de combinatie van zowel diabetes als PAV vaak tot een ernstigere vorm van PAV, ook wel kritieke ischemie genoemd, wat het risico op amputatie doet toenemen. Vroegtijdige behandeling is essentieel om de kans op wondgenezing te vergroten en daardoor amputatie te voorkomen. Echter, ondanks verbetering in behandeltechnieken in de afgelopen decennia, is amputatie nog steeds onvermijdelijk voor een aanzienlijk aantal patiënten. Dit geldt met name voor patiënten met een diabetisch voetulcus en patiënten met (eindstadium) kritieke ischemie. Met de stijgende prevalentie van diabetes mellitus en PAV is er een toenemende behoefte aan nieuwe behandelingstechnieken om resultaten te verbeteren en amputatie te voorkomen.

Dit proefschrift gaat onder andere in op de poliklinische behandeling van patiënten met een diabetische voet, dotterbehandelingen in patiënten met kritieke ischemie van de onderste ledematen en percutane diepe veneuze arterializatie in patiënten met eindstadium kritieke ischemie.