Colin Heus gepromoveerd

 

Op donderdag 12 oktober 2023 heeft Colin Heus, werkzaam als aios gynaecologie bij Noordwest Ziekenhuisgroep, zijn proefschrift “Body composition and complications in oncological surgery” succesvol verdedigd aan de Universiteit van Amsterdam.

Over het onderzoek
Dit proefschrift gaat in op het gebruik van lichaamssamenstellingsmetingen op de CT-scan in correlatie met chirurgisch risico bij patiënten die een chirurgische behandeling ondergaan voor colorectale of gynaecologische kanker. Diverse onderzoeken laten zien waarom wordt gedacht dat metingen van de lichaamssamenstelling beter correleren met chirurgische complicaties dan de body mass index (BMI). Niet gewicht en lengte, maar de samenstelling van het lichaam is een belangrijke factor bij postoperatieve complicaties. Dit wordt toegeschreven aan de metabole en inflammatoire eigenschappen van visceraal vet, onderhuids vet en spiermassa. Met name overtollig visceraal vet kan een chronische laaggradige ontsteking veroorzaken, wat kan leiden tot het metabool syndroom en kanker. Het kan er ook voor zorgen dat het lichaam anders reageert op een operatie.

 

Protocol
Verder wordt er een gestandaardiseerd protocol voor het meten van lichaamssamenstelling met behulp van CT-scan voorgesteld. Het is belangrijk om een protocol te gebruiken omdat er nu een groot aantal verschillende methoden worden gebruikt voor het meten van lichaamssamenstelling. Dit resulteert erin dat studieresultaten lastig te vergelijken zijn. Een van de conclusies van het onderzoek is dat er meer focus zou moeten komen op de preventie van viscerale obesitas door de overheid.

Lees hier het proefschrift online.

 

 

Afbeelding: Colin Heus / Inge Hattuma, persoonlijkproefschrift.nl

13-10-2023