Trots op verpleegkundig onderzoek binnen Noordwest

 

Onlangs verscheen het artikel “Evaluating high dose laxatives via nasogastric tube versus enemas in children with severe constipation: a prospective cohort study” van Noordwest kinderverpleegkundige Marion Meester-Soonius in het internationale tijdschrift BMC Pediatrics.

Toewijding en volharding
Marion heeft dit artikel geschreven in samenwerking met Noordwesters Brigitha Nuijens, Roy Koendering, Inge Ertugrul-van der Graaf en Elvira George. Wat begon als een klinische vraag tijdens een EBP-cursus in 2018, groeide – met veel toewijding en volharding – uit tot een verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek naar de minst belastende manier van laxeren bij kinderen met ernstige obstipatie. Een onderwerp waar nauwelijks literatuur over bestond vanuit verpleegkundig perspectief, maar waar in de praktijk wél behoefte aan is.

 

Over het onderzoek
Bij kinderen met ernstige obstipatie is disimpactie (de darmen met hoge dosering laxeerpoeder leegmaken) vaak nodig wanneer standaardbehandelingen tekortschieten. Dit gebeurt meestal met hoge doseringen orale laxantia of rectale klysma’s. Er bestaan echter weinig concrete richtlijnen voor verpleegkundigen over de aanpak hiervan. Deze studie onderzocht de effectiviteit van nasogastrische toediening van laxantia versus rectale klysma’s bij kinderen van 0–18 jaar. Daarnaast werd gekeken naar de ervaren pijn en belasting voor zowel kind als ouder. Zowel nasogastrische laxantia als rectale klysma’s bleken effectief bij disimpactie. Er was geen duidelijk verschil in werkzaamheid. Bij kinderen jonger dan 12 jaar leek een klysma minder pijn en ongemak te veroorzaken, maar dit verschil was niet statistisch significant. De studie onderstreept de noodzaak van verder onderzoek naar de rol van interprofessionele samenwerking en voorlichting om therapietrouw in deze patiëntenpopulatie te verbeteren en ziekenhuisopnames te voorkomen.

Lees hier het volledige artikel.

 

Dit is een mooi voorbeeld van verpleegkundig leiderschap; het signaleren van een kennislacune, zelf initiatief nemen voor onderzoek, subsidie aanvragen en blijven geloven in het belang van het onderwerp – tot het uiteindelijk is gepubliceerd.

Dank aan alle betrokkenen voor jullie inzet en samenwerking, wij zijn trots op dit mooie resultaat!

 

 

 

Foto: Noordwest

30-4-2025