Winnaars 2023

Op 12 oktober 2023 zijn voor de 32ste keer de Pieter van Foreest wetenschapsprijzen uitgereikt. Voor het eerst gebeurde dat in het Alkmaarse theater De Vest. De reden om voor De Vest te kiezen is de grote belangstelling voor wetenschap in Noordwest. ‘We zijn letterlijk uit de Pieter van Foreestzaal in het ziekenhuis gegroeid’, aldus Betsy van Soelen, directeur van Noordwest Academie, die met haar team jaarlijks de wetenschapsdag organiseert. De bijeenkomst werd opgeluisterd door een lezing van bioloog, presentator en schrijver Midas Dekkers over ‘genezen op kleur’.

Innovatieprijs

Handschoenproject bekroond met innovatieprijs

Niet-steriele handschoenen worden niet altijd goed gebruikt. Dat geeft een verhoogd risico op verspreiding van ziekteverwekkers en leidt tot onnodig afval en hogere kosten. Vera Spaan, deskundige infectiepreventie in Noordwest, maakt zich sterk voor een goed gebruik van de handschoenen. Ze kreeg er de Pieter van Foreest innovatieprijs 2023 voor.

Onder de noemer ‘Minder is beter’ startte Vera Spaan een pilot op twee afdelingen van Noordwest, met als doel het onjuist gebruik van niet-steriele handschoenen met vijftien procent te verminderen. Ze verspreidde kennis en informatie over een juist gebruik via factsheets en klinische lessen. Dat bleek effectief, maar nog niet voldoende om álle zorgprofessionals te bereiken.

 

Op haar advies is het project uitgebreid naar alle verpleegafdelingen. Verder stelde ze voor een handschoenweek te organiseren en een proef te doen met innovatieve handschoendispensers die verspilling tegengaan. Beide aanbevelingen zijn inmiddels uitgevoerd.

De Wetenschappelijke Advies Raad, tevens jury voor de toekenning van de Pieter van Foreestprijzen, had lovende woorden voor het project. ‘Een leuk idee, heel relevant en goed uitgevoerd. Dit gaat ons nog veel brengen. Begonnen als stage-onderwerp, en inmiddels hebben andere ziekenhuizen de resultaten al opgevraagd. Complimenten!’ aldus kno-arts Lisa van der Putten namens de WAR.

Ook genomineerd
Ook genomineerd voor de innovatieprijs was Marieke van Zilt, verpleegkundige neonatologie, met haar voorstellen om de toepassing van huid-op-huidcontact van pasgeborenen met hun ouder te bevorderen.

Joyce Benner, onderzoeker orthopedie, dong mee naar de prijs met een poster over Movita, een medische technologie die inzichtelijk kan maken hoe mensen bewegen na een orthopedische operatie. De technologie spoort slechte herstellers eerder op en voorkomt overbodige zorg aan patiënten die vlot herstellen.

 

 

Tekst: MAS-Communicatie Heiloo/Marjolein Voorberg