Winnaars 2018

Dit zijn de winnaars van de Pieter van Foreest Wetenschapsprijs in 2018.

ROAST-team verdient innovatieprijs

Het ROAST-team van Noordwest Ziekenhuisgroep heeft de Pieter van Foreest innovatieprijs verdiend. Dat vindt de Wetenschappelijke Advies Raad (WAR), die deze prijs dit jaar voor de eerste keer uitreikte. De innovatieprijs komt in de plaats van de prijs voor de beste wetenschappelijke poster. Met de innovatieprijs wil de WAR een vernieuwing in een bestaand proces, product of structuur belonen. Het kan zowel gaan om een medische of verpleegkundige innovatie als een sociale of duurzame innovatie. De criteria zijn dus ruim: de prijs kan worden toegekend voor een verbetering in de behandeling of revalidatie van een patiënt, maar ook voor een verbetering van de manier waarop zorgprofessionals met elkaar of de planeet omgaan.

De innovatie is bij voorkeur ook voor andere afdelingen binnen Noordwest en in andere ziekenhuizen toepasbaar. Het belangrijkste is natuurlijk dat de patiënt er beter van wordt. Voor deze eerste keer waren vijf projecten ingezonden, waarvan de WAR er drie had genomineerd. De inzenders mochten deze drie projecten in de pauze van de wetenschapsdag toelichten aan de hand van een poster.

De prijs ging naar het team dat vanuit Jong Noordwest de ROAST heeft geïntroduceerd. “Een methode die je inzet als je bezig bent met een plan dat nog niet af is”, licht teamlid Tanja van Kleef, praktijkopleider, toe. “Je krijgt de kans om je plan in ontwikkeling tussentijds te toetsen bij een groep experts uit alle hoeken van het ziekenhuis. Dat is best spannend, want zij gaan het eerst 'afbranden'. Ze spuien de opmerkingen die je anders als projectlid niet te horen zou krijgen. Vervolgens wordt het plan door de groep experts weer opgebouwd. Er worden allemaal oplossing aangedragen om jouw plan verder te helpen. Je gaat dus met een zak vol ideeën en adviezen – en vaak ook nog concrete hulp – na twee uur de deur weer uit. De bonus van de ROAST is dat het mensen van verschillende afdelingen verbindt en dat iedereen een kans heeft om bij te dragen aan innovatie.”  

De plannen kunnen van alles behelzen, vertelt ze. “Ze kunnen variëren van een medische ontwikkeling tot het klachtenbureau of verpleegkundig leiderschap. En in het expertteam kan, afhankelijk van het onderwerp, iedereen zitting hebben. Meld je maar aan via jongnoordwest@nwz.nl

Het ROAST-team heeft de Pieter van Foreest innovatieprijs verdiend. Foto Nikki Natzijl.

Het ROAST-team heeft de Pieter van Foreest innovatieprijs verdiend. Foto Nikki Natzijl.