Op 15 februari promoveerde Willemijn Zijlstra, arts-assistent bij de afdeling Cardiologie van Noordwest Ziekenhuisgroep.


In haar proefschrift “Pediatric pulmonary arterial hypertension: towards optimal classification, treatment strategies and outcome”, evalueert Willemijn de classificatie en behandelstrategieën in het huidige tijdperk van PAH-gerichte medicatie en (voorspellers voor) de overleving van kinderen met PAH. Daarnaast wordt ook de waarde van een potentieel eindpunt geëvalueerd. Deze zou gebruikt kunnen worden in gerandomiseerde klinische trials in kinderen met PAH.

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame, intrinsieke en progressieve ziekte van de kleine longvaten en heeft een slechte prognose. De ontwikkeling van PAH-gerichte medicatie en de ontwikkeling van evidence-based richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van PAH heeft de afgelopen jaren geleid tot een sterke verbetering van de kwaliteit van leven en overleving van volwassenen met PAH. Vanwege belangrijke verschillen tussen PAH in volwassenen en PAH in kinderen, kunnen data verkregen in volwassenen niet zomaar geëxtrapoleerd worden naar kinderen. Data in de pediatrische PAH-populatie zijn tot op de dag van vandaag schaars.

 

Terug naar overzicht