Op 10 mei promoveerde Maayke Sluman, cardioloog bij Noordwest Ziekenhuisgroep, met haar proefschrift "A Life Less Ordinary: Socio-economic aspects of adult congenital heart disease".

 

Aangeboren hartafwijkingen (AHA) zijn de meest voorkomende aangeboren afwijkingen. Door de ontwikkelingen in met name de hartchirurgie, cardiale diagnostiek en Intensive Care zorg, is de prognose en overleving van de kinderen met AHA drastisch verbeterd, waarbij tegenwoordig meer dan 90% de volwassen leeftijd bereikt. Hierdoor zijn er inmiddels meer volwassenen dan kinderen met een aangeboren hartafwijking in Nederland.

Deze patiëntengroep kan te maken krijgen met late effecten van de behandeling of ziekte zelf. Er lijkt daarnaast, ondanks de verbeterde overleving, ook nog steeds sprake van een zekere ‘sociale achterstand’ ten opzichte van de algemene bevolking te zijn. Eerder CONCOR onderzoek liet lagere opleidingsniveaus en meer werkeloosheid zien, zelfs bij patiënten met relatief milde afwijkingen. De onderzoeken die in dit proefschrift worden beschreven, laten de socio-economische aspecten van het hebben van een aangeboren hartafwijking voor volwassenen zien.

 

 

Terug naar overzicht